Rally Obedience

Mi a Rally Obedience?

A Rally Obedience sportnál a tökéletes kommunikáción, a kutyavezető és a kutya közötti partneri együttműködésen van a hangsúly. Magyarországon még viszonylag fiatal sportágnak számít. Az Egyesült Államokból került át, ahol néhány évvel ezelőtt Charles „Bud” Kramer fejlesztette ki. Míg a tengerentúlon már széles körben elterjedt, Magyarországon még viszonylag ismeretlennek számít ez a sportág.

Mi történik Rally Obedience edzéseken és versenyeken?

A Rally Obedience sport egy több állomásból álló akadálypályán zajlik.

Az állomások táblákból állnak, melyek az adott feladatot jelzik a kutya-gazda párosoknak, és hogy merre kell továbbhaladni. A kutyavezető lábhoz hívja a kutyát, majd céljuk, hogy lehetőleg gyorsan és precízen menjenek végig a pályán .Olyan vezényszavakat tartalmazó feladatok találhatóak az akadálypályán, mint például „Ül”, „Áll”, „Fekszik” – sőt ezek akár kombinációkban is megjelenhetnek. Bal és jobb irányváltások 90°, 180°, 270°-ban és

fordulatok 360°-ban is a feladatok közé tartoznak. Egyéb állomások pl. a bóják közti szlalomozásra, a kutyák akadályon keresztüli küldésére vagy behívására utasítják a párost. Természetesen nem maradhatnak el a behívási gyakorlatok, és a helyben maradásra épülő feladatok sem. További izgalmat jelentenek a jellegzetesnek számító élelem megtagadására vonatkozó feladatok is, melyek során a párosnak élelemmel teli etetőtálak előtt kell elhaladnia anélkül, hogy a kutya beleenne.

Hol mérhetik meg tudásukat a kutya-gazda párosok?

A versenyek során az értékelés pontok és idő alapján történik. A párosok több szinten indulhatnak, junior (gyerek felvezetőknek 8-18 éves korig), kezdő, valamint senior (idősebb kutyáknak, 8 éves kortól), kategóriákkal kiegészítve az 1., 2.,3 szinteket. Egyesületünk rendszeresen rendez hazai versenyeket és delegál nemzetközi szintre is versenyzőket.

Miért ajánljuk a Rally Obedience foglalkozásokat?

Ennek a sportnak a szépsége abban rejlik, hogy a kutya és a kutyavezető végig kommunikálhatnak munkájuk során. A kutyát bármikor meg lehet szólítani, motiválni és dicsérni.

Várunk szeretettel a vizsgáinkon, versenyeinken!